Menu

A da sau a nu da

O ruda mai indepartata a fost nevoita sa se interneze cateva zile in spital. Cu ocazia asta, ascultam o conversatie interesanta intre cativa prieteni de familie, care dezbateau de zor subiectul “bacsisului” ce ar trebui dat, sau nu, medicului care se ocupa de un caz, o operatie. Se pare ca daca nu ii “indesi” buzunarul cu ceva, pur si simplu nu esti bagat in seama, in contrast total cu o tara din vest, unde cu adevarat se pune pret pe viata unui pacient.

Nu stiu cum ar proceda altii, dar eu nu cred ca m-as uita la niste bani cand ar fi vorba de cineva apropiat, din familie, sau prieten, desi ma umplu de indignare doar cand ma gandesc ca ei au un salariu bunicel, insa asteapta sa ii intrebi cat e onorariul. Mai nou cica trebuie sa dai consistent si anestezistului. Apoi daca vrei calmante si grija deosebita dupa operatie, trebuie sa aiba si asistenta sefa ceva. Mai “pica” ceva si celorlalti de pe sectie, si uite asa mai mergi la spital doar cand ai bani de mituit sau cand ai noroc sa nimeresti pe cineva cu cunostinte.

Eu ma gandesc, oare ei n-or fi depus la fel ca toti ceilalti celebrul juramant, la terminarea facultatii? Ei nu au intrat in aceasta meserie cu gandul ca pot ajuta oamenii in acest mod? Totusi, parca e impropriu sa o numesc meserie. Trebuie dedicare, ca sa ai succes, iar acum scriind imi dau seama ca poate tocmai acesta e elementul lipsa al medicilor din ziua de astazi.

In fine, revenind la subiectul nostru, cred ca o marire de salarii a cadrelor din domeniul sanitar ar aduce o usurare pentru muritorii de rand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *