Menu

Cât de sincer poţi fi pe internet?

Eu nu mă cenzurez pe blog!

Întâlnim adeseori afirmaţia asta, nu? O bună parte a celor care activează pe un blog, forum, reţea socială, site, sau oricare alt mijloc de interacţiune şi comunicare pe internet pretind că “interfaţa” prezentată celorlalţi useri/vizitatori/prieteni virtuali e cea adevărată. Dar totuşi, în realitate nu sunt atât de sinceri pe cât par, oricât ar încerca. Hai să vedem de ce cred eu asta.

1. Cât timp porţi un nick, în loc să apari cu numele tău, deja ascunzi una dintre cele mai preţioase informaţii despre tine. Când vii cu păreri super-inteligente, dar ţi-e frică să spui (nu contează în ce colţişor o faci) cum te numeşti, involuntar vei fi perceput mai degrabă ca un nick decât ca un om obişnuit, cu părerile, problemele şi visele lui.

2. Datele personale de contact sunt ascunse publicului. Nu spun că ar trebui să fie publice, deoarece informaţia e foarte volatilă şi poţi ajunge uşor în situaţia când persoane necunoscute te şicanează, sau te bâzâie la telefon sau e-mail.

3. Câţi dintre cei care aveţi un serviciu v-aţi permite să înjuraţi şeful pe blog, să îi transmiteţi că e cretin, sau imbecil, dacă aţi şti că vă citeşte? Care dintre bloggerii elevi, ar mai spune despre colegii lor că sunt retardaţi, care i-ar mai clasifica pe profesori drept comunişti, dacă ar fi conştienţi că aceştia au blogul, sau site-ul, sau profilul lor de reţea socială, printre adresele de la bookmarks? Vă spun eu: foarte puţini! Pentru că fiecare e conştient că a doua zi, sau poate chiar mai repede, vor apărea consecinţele, iar în faţa sancţiunilor (corecte, sau incorecte, nu asta e discuţia) majoritatea vor da înapoi.

4. Scrieţi pe blog ca şi cum aţi scrie într-un jurnal clasic! Destăinuiţi-vă publicului că azi aţi fost necugetaţi într-o oarecare circumstanţă, mâine povestiţi-le cât de urât aţi vorbit cu o persoană, iar după aceea v-a părut rău, apoi întreagă săptămână, încercaţi să scoateţi în evidenţă în egală măsură atât calităţile, dar mai ales defectele voastre. Care va fi rezultatul? Automat, veţi fi perceput drept o persoană respingătoare, cu multe defecte, de la care nu prea ai ce învăţa.

Sau dacă nu, încercaţi invers. Scoateţi în faţă doar realizări, calităţi, atribute personale, trecutul încărcat de glorie, decoraţii, distincţii şi presupun că la fel, în mai puţin de o săptămână va veni calificativul de “lăudăros, teribilist, excentric şamd”.

Aşadar, dragilor, nu mai pretindeţi că sunteţi sinceri în pătrăţica voastră de internet! E destul de firesc pentru natura umană să se ascundă în spatele unui nick, a unei identităţi virtuale, să se ferească de eventualele responsabilităţi cauzate de afirmaţiile sale. Faptul că foloseşti organele genitale din trei în trei cuvinte(ca şi în realitate, de altfel) nu înseamnă automat că nu te cenzurezi, nene! Probabil ar trebui să reciteşti ce am scris mai sus!

Apropo, stimabile, nu ţi se pare că ceri prea mult atunci când vrei să asculţi secretele oamenilor, din moment ce tocmai am demostrat că nu prea putem destăinui nici măcar micile frustrări şi greşeli de zi cu zi într-o formă 100% reală pe internet?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *