Menu

Coacazul rosu

Trecand incoace si incolo, prin gradina fructelor verii, am intalnit un arbust pitic, cu frunze micute, crestate, dispuse pe niste lujeri lungi care pleaca dintr-o radacina comuna, incarcat cu fruncte micute, rosii, acrisoare, asezate in ciorchine, cunoscute de catre multi ca o importanta sursa de vitamina C, acizi, vitamine si minerale.

Numele lui e coacazul rosu, un fruct al verii timpurii, care a trecut de la starea de arbust de padure, la cea de planta cultivata, iar apoi la un aliment de lux, demne de amintit fiind siropurile, vinurile tonice si cateva produse de cofetarie/patiserie unde este intrebuintat in diverse moduri.

Proprietatile lui ca si un produs de nelipsit pe lista deliciilor naturale ale verii, il fac sa fie un “cap de afis” pentru nutritionistii care studiaza efectele lui asupra organismului. Ei il recomanda impotriva deshidratarii, a afectiunilor oculare, a lipsei poftei de mancare, si a altor afectiuni digestive. Pentru mine insa, ramane pomusorul din “fundul gradinii” unde mananc “strugurei rosii” (asa cum sunt denumiti in zona noastra) pana ma satur!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *