Menu

Co(r)dul rutier

Cică se schimbă iar codul rutier. Uite așa! Ca să nu uităm nici o clipită că trăim în România, unde ce visează unii noaptea pun dimineața în practică. Și se mai miră ăștia (care “ăștia”, vă las să vă gîndiți fiecare) că nu știu oamenii regulamentul rutier. Păi cum mama naibii să-l știe cînd – lăsăm la o parte șoferii care nu știu nimic din lipsă de hardware și/sau software propice – se schimbă azi, în timp ce tu citești schimbările facute ieri?!

Eu, personal, mi-am băgat demult picioru’ în codul rutier. Oare n-am altceva mai bun de făcut decît să-mi pierd timpul cu frustrările și bîlbele “geniilor luminate” care stabilesc cum trebuie să circulăm? Cînd s-or decide să nu-l mai modifice o să-l citesc și eu. Așa ce rost are să învăț niște reguli pe care mîine le aruncă la gunoi unul care, pentru că a avut insomnii și se plictisea, și-a zis să mai schimbe ceva pe la cod?

Trecînd cu ochiul peste articolele de ziar care pomenesc de marile schimbări de la cod, n-am putut decît să-mi dau palme peste frunte. Că altceva nu știam ce să mai fac! Dacă voiam să rîd, constatam că îmi vine să plîng. Și invers.

După mine o lege, regulament sau ce-o fi are niște prevederi și niște sancțiuni pentru nerespectarea acestora, taman ca să prevină întîmplarea unui lucru grav. Ce face noua prevedere? Păi mai nimic decît că respectă bună tradiție mioritică conform căreia în România trebuie să moară cineva, ori să aibă loc o catastrofă pentru ca niște cururi să se pună în mișcare și niște creiere (dacă există) să fie folosite. Adică pînă un dement cu mașină, mort de beat, nu împrăștie niște oameni pe asfalt, ce rost are să-i ridicăm permisul și să-l supunem la furcile caudine ale unei reexaminări pentru a-l recupera? Să mai precizez că sînt destui cei pentru care reexaminarea ar fi, de fapt, examinare?

Dar știm, nu-i așa, pentru cine s-a făcut aceasta “mică” schimbare. Pentru beizadelele cu tați baștani care au coada de pupincuriști la spatele lor și pentru șmecherii din palma cărora ciugulesc demnitarii noștri “demni”. Că, de, grăunțele de la stat or fi ele bune, dar nu-s hrănitoare.

Și-uite așa, citești codul, îți stă cordul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *