Menu

Cum reactionezi la ironie?

Plecam in acest articol de la doua premise:

  1. Esti om obisnuit, deci supus greselii si posibilitatii de a comite o eroare.
  2. Ai in jurul tau nu doar “fani” ci si oameni gata sa te “loveasca” la cea mai mica abatere.

Si acum, sa mergem pe firul unei intrebari si al unor posibile raspunsuri :

Pe drept sau nu, cu motiv, sau nu, se rade de tine. Cum reactionezi? Ai mai multe posibilitati:

  • Sa pui capul in pamant, sa taci, sa rabzi totul. Un posibil risc este acela de “a fi luat de prost” si calcat in picioare data viitoare. Insa in cazul in care comportamentul si trecutul tau e cunoscut ca fiind unul exemplar, se vor gasi oameni care sa demonstreze ca esti o persoana foarte la locul ei. In cazul in care ai cu cine, clarifici calm totul. Daca nu, ramane asa, fara sa iti pese care va fi impresia celor care nu stiu despre ce a fost vorba.
  • Sa taci pe moment, dar sa “calculezi” in minte care este calea prin care vei putea sa i-o intorci cu varf si indesat la randul tau. In acest caz, mergi pe principiul “se intoarce roata”, dar nu te asigur ca e principiul corect. E foarte posibil ca respectivul sa o intoarca iar la randul lui, tu iarasi, si tot asa intr-o spirala a infinitului care iti va consuma toata energia si timpul.
  • Sa faci pe martirul, plangandu-te tuturor ca nu esti inteles, ca esti marginalizat, ca se rade de tine, ca nu esti apreciat, ca vrei sa fii integrat. Daca simulezi bine, e posibil sa fi crezut de lume. Daca nu, ai grija ca o sa fii clovnul celorlalti, care le place sa provoace la suferinta unui “papa-lapte”.
  • Deasemenea, poti sa te crispezi, sa te enervezi, sa zici ca e o prostie tot hazul facut pe seama ta, sa incerci sa determini pe ceilalti sa vada in celalalt un om rau, impertinent, sub orice critica. Eventual sa ridici vocea, sa faci scandal, la un nivel scazut de inteligenta se poate ajunge si la agresiune fizica, asta in cazul in care celalalt nu da imediat inapoi cu replica “Hei, stai, a fost doar o gluma! Stop!”

Probabil mai sunt si alte reactii posibile, deasemenea acelasi om poate reactiona diferit in functie de circumstante, de cel cu care are de a face, sau buna/rea dispozitie. Desi nu se poate recomanda un comportament valabil tuturor situatilor, calmul e un element de baza.

Tu cum reactionezi la ironie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *