Menu

Cum sa fii mai eficient – Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace

In articolul precendent am discutat putin despre importanta prioritizarii activitatilor dar si echilibrarea lor in viata de zi cu zi. Mi-am adus aminte de o carte misto despre cum sa fii mai eficient, carte care personal mi-a venit in ajutor.

Ea se numeste “cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” si am gasit-o la cineva pe masa. L-am rugat sa ma anunte cand o termina de citit, sa o pot imprumuta si eu. Sincer sa fiu astfel de titluri nu ma conving deloc sa cumpar o carte. Mi s-a parut initial genul de carte “Cum sa atingi succesul in 3 pasi magici”, povesti care promit o reteta a succesului doar pentru a descoperi o gramada de discutii peste discutii fara nimic concret.

M-am inselat. Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace (titlu tradus de la “7 habits of highly effective people”) este o carte care te invata cum sa fii mai eficient, cum sa te organizezi mai bine, cum sa prioritizezi planurile si multe alte lucruri de care avem cu totii nevoie.

Aceste 7 obiceuri, sau deprinderi dupa cum suna titlul, sunt impartite in 2 parti. Deprinderi legate de caracter si deprinderi legate de personalitate. Fiecare capitol este extrem de interesant, presarat cu momente de “ahaa” din 10 in 10 minute. Te invata sa fii determinat, sa nu tii seama de “vremea rea” si sa faci cei mai bun posibil din fiecare situatie, te invata sa fii responsabil pentru actiunile tale si nu doar sa dai vina pe situatii (vai, lectia asta ar trebui predata in scoli, tinand cont de cat de mult se plang romanii in general).

Te invata ca un manager impinge o echipa, iar un leader face echipa sa il urmeze. Aplica aceeasi analogie la modul in care te conduci pe tine (de aici mi-am adus aminte de prioritati, vezi tabelul). Asculta si intelege inainte de a incerca sa convingi pe cineva, negociaza astfel incat ambele tabere sa aiba ceva de castigat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *