Menu

Cum să îţi alegi o nişă bună pentru blog

Blogurile generaliste nu mai merg (asta daca au mers vreodată). Este o batalie prea mare pentru audienţă şi sincer mi se pare inutilă în momentul în care ai trafic mare dar nu ai idee cum să-l converteşti.

Blogurile nişate atrag o anumită audienţă targetată pe subiectul tău care este mult mai uşor monetizabilă. Ai o idee despre ce vor oamenii şi altfel vinzi reclama lor. De exemplu pe un site cu review-uri la produse cosmetice nu cred că vei putea vinde produse IT&C.

Cand vine vorba de alegerea unei nişe cand porneşti blogul trebuie să ai în vedere anumiţi factori care se pot dovedi a fi foarte importanţi pe parcursul proiectului:

1.Timpul

Timpul este foarte important pentru orice proiect pe care îl începi. Trebuie să te gândeşti bine dacă ai timp să te ocupi de blog, dacă vei trece cu vederea acest factor te poţi trezi la un momendat că ai investit în proiect bani sau alte resurse dar nu mai ai timp de el. Tu nu vei mai îmbunătăţi nimic la el, vizitatorii nu vor mai veni şi blogul tău se va stinge. După vei realiza că defapt ţi-ai pierdut (printre altele) şi timp doar pentru că nu ai avut grijă de el. Ironic, nu?

În plus, un proiect are nevoie de timp pentru a creşte. Românii în general nu sunt obişnuiţi să aştepte rezultate iar din acestă cauză pierd mult. Ne-am obişnuit să gândim pe termen scurt dar rezultatele nu se pot vedea după 2-3 luni. Părerea mea este că trebuie să aştepţi minim 6 luni până să faci o evaluare să vezi cum te situezi.

2.Interesul pentru subiect

Cu toţii ştim că nu ai şanse de reuşită dacă nu îţi place ceea ce faci. Nişa pe care o vei aborda trebuie să îţi placă, săte intereseze, altfel te vei plictisi relativ repede de blog înainte să vezi ceva rezultate palpabile din munca ta. În schimb dacă îţi găseşti subiectul potrivit vei fi mai eficient în informarea cititorilor tăi şi tot timpul vei avea conţinut de calitate. Dacă nu vei fi tu persoana care se ocupă de conţinut ai grijă ca nişa să fie macar puţin interesantă şi pentru content writer, sau dacă nu să cauţi o persoană care poate să scrie despre acel subiect.

3. Cunoştinţe

Dacă îţi găseşti o nişă la care să te şi pricepi, să poţi da sfaturi şi să vii cu informaţii noi este un atu. Nu te vei mai baza pe alte surse de informare şi la randul tău vei informa cititorii. Îţi va veni foarte uşor să scrii despre ceva ce cunoşti şi nu va mai trebui să faci research pentru fiecare articol.

4. Buget

Dacă vrei să scrii tu pe respectivul blog este foarte ok. Nu vei avea nevoie de sume foarte amri de bani. Va trebui să plateşti doar domeniul şi găzduirea. Dacă vrei să găseşti pe cineva care să scrie articole trebuie să te gândeşti cum îl recompensezi. Aici ai doua posibilităţi:

  • plateşti din încasări un anumit procent fix. Pentru asta trebuie ca respectivul content-writer să aiba şi el încredere în tine şi în proiect.
  • “salar” fix în funcţie de numărul de articol.

După ce ţi-ai pornit blogul şi ai început să scrii pe el trebuie să te gândeşti şi cum aduci oamenii pe blog să citească ceea ce tu ai scris. Trebuie să te gândeşti unde este publicul tău, cum poţi să ajungi la el, cum pot să te promoveze alţii etc. Toate astea intră într-un articol nou: Cum promovez un blog de nişă .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *