Menu

Cum sa nu dai feed-back

Cum sa inspiri sau cum sa motivezi un om prin gesturile pe care le faci, cuvintele pe care le spui, tonul pe care il folosesti. Pentru ca feed-back-ul nu este doar o parere pe care ti-a cerut-o un prieten la o partida de table.

Din ce-am trait eu, pot spune ce nu ma motiveaza sau ce ma face sa-mi pierd cheful la maxim:

1. Feed-back-urile negative. “… ca plasturele de pe rana. Tragi dintr-o data, te doare putin si trece”. Cine a zis asta, trebuie sa stie ca nu se aplica si la feed-back-uri. Feed-back-urile negative nu motiveaza, nu dezvolta, nu dau informatii despre ce altceva se vrea.

Exemplu: se da propozitia “Arati foarte naspa cu bluza asta”. Are un singur efect: face posesorul bluzei sa se simta prost. Poate nu va mai purta acea bluza, dar isi poate cumpara acelasi stil de haine (mulate, fara maneci sau … roz) pentru ca nu i-ai oferit niciun argument pentru care sa nu o mai poarte. Sau, chiar daca i-ai oferit… Cine te-a mai ascultat? Creierul (cel putin al meu), nu mai interpreteaza/primeste niciun alt mesaj dupa un feed-back negativ (sunt defecta, stiu 🙂 )

2. Partea buna mai intai, partea rea dup’aia. Cand auzi “Imi place ca ai scris cu Arial, dar materialul tau este foarte prost”. Genul asta de feed-back mai intai ma enerveaza, apoi ma demoralizeaza. Ma enerveaza pentru ca se foloseste o balanta inechitabila: ce e bun e insignifiant, ce e rau, e… In al doilea rand, ma enervez pentru ca cel care imi ofera astfel de feed-back, nu-l da cum trebuie. Intr-adevar, este de dorit sa incepi cu partea buna, dar cand ea nu exista… las-o asa… Mergi pe burta, schimba tactica… In al treilea rand, ma enervez pentru ca nu si-a dat seama ca imi voi da seama ca nu l-a folosit cum trebuie. Apoi, ma demoralizez :).

3. Feed-back-ul pe criterii “dupa cum ploua”. Am o serie de principii, da? Daca am adoptat acele principii, inseamna ca le respect tot timpul, corect? Logica mea asta imi spune. Altii in schimb ma contrazic. Azi am chef sa respect ce predic, maine vreau altceva.

Asemenea feed-back-uri reusesc sa aduca intr-o stare de confuzie maxima persoana care primeste feed-back-ul. Daca oferi constant feed-back cuiva, dar nu respecti aceleasi reguli tot timpul, sau nu ai aceleasi criterii (decat daca vii cu niste explicatii despre motivele pentru care le-ai schimbat), revenind, daca nu respecti aceleasi criterii, nu te va mai intreba nimeni nimic, niciodata. Sau daca trebuie sa te intrebe, va spune 3 ave maria inainte, sperand ca azi esti in toanele “constante”.

Daca vrei sa ai un rol in viata cuiva, profesionala sau personala, daca vrei sa contribui la dezvoltarea / schimbarea unui om, trebuie in primul rand sa tii cont de omul respectiv. Daca tu crezi ca merita sa investesi in omul ala, aloca timp sa-l cunosti. Afla ce-l motiveaza, invata cum sa-l motivezi. Altfel, vei fi vinovat de “decaderea” lui profesionala sau… personala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *