Menu

Pescuitul – pasiunea mea ingradita de iarna

M-am apucat de pescuit inca de la varsta de 9 ani cand am mers cu un unchi pe malul lacului Tei. La vremea aia nu era asa de bine amenajat ca si acum. De atunci si pana acum, am avut o singura perioada in viata mea cand timp de un an de zile nu am mers la pescuit. Pur si simplu uitasem de ceea ce inseamna pescuitul. Parca intrasem intr-o transa in care hobby-ul meu favorit luase o mica pauza.

Dar, ca orice alt hobby, cu cat il faci mai mult, cu atat te indragostesti mai tare. Asa e si pescuitul, e ca un virus, ofera dependenta. Cand mi-am dus prietenii prima data pe balta, nu au fost cine stie ce surprinsi, au prins cativa pestisori si au zis ca a fost o ocazie frumoasa, dar nu vor deveni niciodata pescari. Ei bine, astazi, 5 din cei 7 prieteni ai mei sunt pescari pur-sange. Investesc periodic in scule, sunt interesati de toate lacurile din zona si au o iesire cel putin o data la 2 saptamani.

Ierni prea lungi in Romania
Daca ar fi sa aleg o zona in functie de anotimp, cu siguranta nu as allege Romania, ci as merge mai in sud, in zona sub-tropicala, asa incat sa pot pescui si iarna.

Pescuitul ar putea deveni sport olimpic
Am citit recent ca pescuitul ar putea fi inclus in lista sporturilor olimpice, si ar fi interesant, insa cred ca ar iesi multe discutii privind “noroc” unor participanti si “ghinionul” altora. Deseori se vorbeste despre noroc la pescuit, ceea ce eu nu cred ca e perfect valabil. Intradevar, e important sa ai norocul de a prinde un peste mare, dar se mai spune ca norocul ti-l mai faci si cu mana ta.

Eu folosesc intotdeauna instinctele primare pentru alegerea locului, in functie de vreme ma asez pe locuri ferite de vant, in functie de cat de puternic soarele, caut gropile mai adanci atunci cand este foarte cald, sau caut platourile intinse daca este frig afara si soare pe cer. Folosesc intotdeauna fire suple, lansete fine de feeder, mulinete foarte puternice pregatite sa tina unui drill puternic si monturi pescuit de calitate, cu carlige mici, fire subtiri si momitoare vopsite.

Probabil ca cele mai importante doua lucruri la pescuit ar putea fi: vremea (temperatura) si momeala. La aceasta concluzie au ajuns cei mai buni dintre pescari, insa nu sunt perfect de acord cu aceste detalii. As putea spune ca mai degraba cel mai mult conteaza experienta pescarului, stilul ales si specia vizata. Daca ai un stil cat mai fin, adaptabil, si vizezi speciile pe care stii sigur ca le poti prinde, atunci partida va fi de real castig.
Fir intins prieteni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *