Menu

Totul e bun la ceva!

Satul de interminabilele discutii pe marginea expresiei romanului “Las’ ca merge si asa!” am decis sa iau la analiza o alta fraza autohtona devenita celebra atunci cand e vorba de un obiect: “Si asta e bun la ceva!“. Asa ca o sa vedem putin de ce zice Gigel mereu fraza asta.

Gigel, mesterul satului e tipul care e mereu la locul oportun cand e nevoie de el. Baiat modest, cu opt clase, se lauda ca se pricepe la zece meserii. Intr-adevar, Gigel e mester si cu mistria in mana, si cu cheia franceza, la nevoie face si o instalatie electrica, una de gaz, de apa, se lauda ca stie si ceva leacuri babesti, deci o adevarata enciclopedie.

Problema lui Gigel e ca el mereu vrea sa foloseasca la maxim totul si….aduna. Cate putin de ici, cate putin de colo. Capatul ala de sfoara e posibil sa ii trebuiasca lu’ soacra-sa, fierul ala ruginit, trage la cantar la fier vechi, caramida aia ce tocmai ai aruncat-o tu e exact forma ce ii trebuie lui sa astupe gaura de sub grinda, de la bicicleta aia veche a lu frate-tau ii trebuie surubul de ghidon si exemplele ar putea continua. Ati inteles, Gigel stie ca totul e bun la ceva. Nu stie ce, dar stie ca odata ar putea avea nevoie de acel “chitibus”.

Daca mergi sa ii faci o vizita acasa, o sa faci repede confuzie intre curtea lui si un magazin de vechituri sau de acareturi. Dreapta-stanga, o sa fii uimit cate chestii inutile in conceptia ta sunt ingramadite pe metru patrat. Practic, prin casa si prin curte e carare. Degeaba copiii lui incearca sa mai arunce una-alta, el aduna si aduna mereu, ca sa aiba orice are nevoie la gospodaria lui lui. Daca mergi sa il intrebi daca iti poate da o bucsa de exemplu, o sa piarda o zi intreaga cautand prin magazii si soproane, pana cand o sa realizezi ca mai bine mergeai si cumparai de la magazin una noua. Ideea e ca el nu foloseste nici 1% din toate cate le are, dar le simte lipsa, doar in momentul in care ai vrea sa il ajuti sa faca o reforma pe acolo. Reforma ce nu a mai facut-o de cand s-a insurat.

Terminand povestea lui Gigel si revenind la stilul nostru romanesc de viata, nu vi se pare ca adunam cam multe lucruri inutile? Fiecare avem coltisorul de extrema-salbaticie, indiferent ca aceasta se cheama debara, pod, magazie, sopron, camera personala sau altfel. Lucruri inutile, dar care trebuie sa ramana unde sunt, ca poate o sa ai nevoie de ele candva si atunci nu le gasesti, nu? Totul e bun la ceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *