Menu

Vicii

Ieri am avut o discutie foarte interesanta cu un prieten cu privire la ce numim viciu si cum se manifesta acesta. In primul rand hai sa vedem definitia oficiala din DEX 98:

VÍCIU, vicii, s. n. 1. defect, cusur, neajuns (de construcție, de funcționare etc.). ◊ Viciu de conformație = dispoziție anormală a unor părți sau organe ale corpului; diformitate fizică. ♦ Fig. Pornire nestăpânită și statornică spre rău, apucătură rea, patimă; desfrâu, dezmăț, destrăbălare. 2. Neîndeplinire a unor condiții legale de formă sau de conținut în întocmirea actelor, clauzelor etc. juridice, care duce la anularea valorii acestora. [Var.: (înv.víțiu s. n.] – Din fr. vice, lat. vitium.

Deci suntem defecti daca avem vicii? Sau suntem doar oameni? Pornire spre rau? Chiar e asa rau sa ai un viciu cum ar fi bautul cafelei? Pot spune despre X ca este un om “defect” doar pentru ca bea in fiecare dimineata o cafeluta fie ca e facuta acasa, 3 in 1 sau la un automat de cafea (de genul). Sincer nu cred ca e o definitie prea buna si mi se pare ca exageram mult prea mult.

Am dat exemplu cafeaua si persoanele care beau cafea. Unii sustin ca fara o cafea dimineata nu sunt buni de nimic, altii beau ocazional (ca si mine). Ce alt exemplu de viciu relativ inofensiv cunoasteti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *